Suceava: Două unități din județ, aparținând grupului Lactalis, verificate de DSP după alerta cu Salmonella

Doua unitati de prelucrare a laptelui din judetul Suceava, ce fac parte din grupul francez Lactalis, vor fi verificate de inspectorii sanitari, dupa ce a aparut alerta cu existenta bacteriei Salmonella Enterica in unele formule de lapte praf pentru bebelusi produse in fabricile acestei companii, a declarat marti seful Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Sebastian Jureschi.

El a spus ca in ziua in curs se va deplasa la cele doua unitati ale Lactalis din Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei, respectiv Dorna Lactate si Albalact.

”Au aparut niste loturi infestate cu Salmonella. In judetul nostru avem cele doua fabrici, Albalact care face parte din grupul Lactalis, de la Cimpulung, si Dorna Lactate, tot din grupul Lactalis. Azi ma deplasez si la Cimpulung si la Vatra Dornei. Telefonic am luat legatura ieri (n.red.–luni) cu ambele fabrici si mi-au spus ca la Dorna nu exista deloc lapte praf, iar la Cimpulung Albalact doar ambaleaza lapte praf provenit din Germania, Polonia si Irlanda, nicidecum din Franta, care vine cu toate buletinele de analiza necesare produsului si ei doar il ambaleaza (…) Mai multe de detalii nu va pot spune, dupa vizita de astazi (n.r.–marti) din ambele locatii voi sti mai multe”, a spus Jureschi.

La randul sau, inspectorul sef al Serviciului Control in Sanatate Publica din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Florin Sadean, a spus ca, pana in prezent, nu s-a primit nicio notificare, dar Ministerului Sanatatii s-a autosesizat si a dispus verificari la fabricile de prelucrare a laptelui din grupul Lactalis, pentru a se vedea daca exista formule de lapte praf pentru copii din loturile incriminate.

Totodata, el a spus ca este exclusa posibilitatea ca aceste produse sa poata fi oferite spre comercializare in farmacii si supermarketuri si, de aceea, inspectorii sanitari suceveni vor face verificari in acest sens.

”Noi loturile le-am primit pe mail si pot fi gasite si in farmacii sau in supermarketuri (…) Vom face controale si acolo (…) probabil ca va aparea si pe sistemul de alerta rapida, dar pana la ora asta nu a aparut”, a mai spus Sadean.

Romania nu se afla pe lista de distributie a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala (lapte praf formula pentru bebelusi), contaminate cu Salmonella Enterica, a informat marti Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

„Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit o noua notificare prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, prin care Punctul National de Contact al Sistemului din Franta a informat oficial ca Romania nu se afla pe lista de distributie a produselor alimentare cu destinatie nutritionala speciala (lapte praf formula pentru bebelusi), contaminate cu Salmonella Enterica”, se specifica intr-un comunicat al ANSVSA, remis marti AGERPRES.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, preciza luni ca Romania nu a primit nicio notificare oficiala cu privire la retragerea unor loturi de lapte praf produse de compania franceza Lactalis, dupa descoperirea bacteriei salmonella, iar daca era o problema sistemul rapid de alerta intra automat in functiune si in cateva minute stia toata Europa ce se intampla.

Potrivit Reuters, Directia Generala pentru Concurenta, Consum si Combaterea Fraudelor (DGCCRF) a transmis duminica ca a interzis vanzarea si a cerut retragerea acestor produse exportate in Europa, Africa si Asia, inclusiv catre Romania, China, Taiwan, Pakistan, Afganistan, Irak, Maroc, Liban, Sudan, Serbia, Georgia, Grecia, Haiti, Columbia si Peru.

Compania franceza Lactalis nu a gestionat corespunzator riscul contaminarii si i s-a ordonat sa efectueze rechemarea produselor si sa opreasca vanzarile si exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, in vestul Frantei, din 15 februarie, a informat DGCCRF.

Anuntul vine dupa ce, in 3 decembrie, autoritatile franceze au retras trei formule de lapte praf pentru copii, dupa ce 20 de sugari, toti cu varsta sub sase luni, au fost infectati cu bacteria salmonella.

Saptamana aceasta au fost raportate cinci noi cazuri de infectie cu bacteria salmonella.

Purtatorul de cuvant al Lactalis, Michel Nalet, a afirmat ca produsele pot fi schimbate in farmacii sau supermarketuri si a dat asigurari ca orice bacteria salmonella este distrusa daca se fierbe laptele doua minute.

In Romania, Lactalis este lider de piata, dupa ce a cumparat brandurile de lactate LaDorna, Albalact si Covalact.

Sursa: Agerpres