Rusia: Pierderea unui satelit la sfârșitul lunii noiembrie a fost cauzată de o eroare de calcul

Pierderea unui satelit ce a fost lansat la sfarsitul lunii noiembrie de pe cosmodromul Vostochny (Vostocinii), inaugurat recent in Orientul Indepartat al Rusiei, a fost cauzata de o eroare de calcul, au anuntat marti reprezentantii agentiei spatiale ruse Roscosmos, citati de AFP.

Pe 28 noiembrie, Rusia a pierdut contactul cu satelitul meteorologic Meteor, lansat cu cateva ore mai devreme la bordul unei rachete Soyuz de pe noul cosmodrom Vostochny.

„Algoritmul sistemului de navigatie a determinat o orientare incorecta pentru decolarea treptei superioare (a satelitului) dupa ce s-a detasat de racheta”, a declarat pentru agentia de presa rusa Interfax vicepresedintele Roscosmos, Alexander Ivanov.

In consecinta, treapta superioara a satelitului a efectuat o rotatie intr-un sens contrar, fapt ce a dus la pierderea sa, a precizat oficialul rus, care a vorbit despre o „situatie neobisnuita”.

„Din pacate, ne-am confruntat cu o problema care nu este legata de calitate, de rigoarea din industrie (industria spatiala, n.r.), ci de particularitatea programului informatic utilizat”, care are deja o vechime de functionare de 20 de ani, a adaugat Ivanov.

Urmatoarea lansare a unei rachete rusesti, programata initial pe 22 decembrie, a fost amanata, a precizat acelasi oficial.

Pierderea acestui satelit meteorologic — care era insotit de 18 echipamente apartinand unor institutii si companii din Canada, Statele Unite, Japonia, Germania, Suedia si Norvegia — reprezinta un nou esec rasunator al industriei spatiale ruse, care a avut parte de mai multe incidente neplacute in ultimii ani.

Construit cu un cost total cuprins intre 300 de miliarde si 400 de miliarde de ruble (4 miliarde — 5,3 miliarde de euro), cosmodromul Vostochny a avut parte in aprilie 2016 de un prim incident in momentul in care lansarea unei rachete a fost anulata in extremis, din cauza defectarii unui cablu.

Sursa: Agerpres

Posted in IT