Roboții „răi” fură jucăriile de Crăciun de pe internet

Jucariile care au mare succes in perioada Craciunului, la fel ca locurile la diverse concerte ale unor artisti de renume, dispar adeseori de pe site-urile marilor branduri in doar cateva secunde, pentru a reaparea apoi la preturi uriase pe site-urile de revanzare, au denuntat joi seara un senator american si reprezentantii unei asociatii din Statele Unite, care au vorbit despre rolul jucat in aceasta operatiune de robotii („bots”) de pe internet, informeaza AFP.

Aceste programe informatice automatizate sunt intr-adevar in masura sa cumpere diverse produse pe internet intr-o fractiune de secunda, fiind mult mai rapizi decat orice fiinta umana.

Potrivit lui Charles Schumer, senator din partea statului american New York, acelasi scenariu se repeta sistematic pentru anumite produse in mare voga: obiectele mult dorite de clienti se afla in ruptura de stoc pe site-urile marilor comercianti online, dar devin disponibile — la preturi considerabil mai mari — pe site-urile de revanzare.

Printre exemplele citate de senatorul american se afla jucariile Fingerlings, figurine miniaturale reprezentand maimute, care se vand de obicei cu 15 dolari, dar care ajung pe site-urile de revanzare la pretul de 1.000 de dolari. Acelasi scenariu se aplica si in cazul consolei de jocuri Supernintendo Classic Edition, ce nu mai poate fi gasita la pretul ei original (80 de dolari), dar care este propusa spre vanzare pe Amazon si pe eBay la preturi ce ajung pana la 13.000 de dolari. La fel se intampla si cu o casa Barbie, al carei pret original este de 300 de dolari, insa jucaria poate fi gasita pe site-urile de revanzare la pretul de 1.500 de dolari.

„Robotii (‘bots’) lui Grinch (personaj traditional dintr-un basm pentru copii, care vrea sa fure Craciunul, n.r.) nu trebuie sa fie autorizati sa fure Craciunul, nici dolarii nostri”, a declarat Charles Schumer intr-un comunicat. Senatorul american i-a indemnat pe reprezentantii sectorului distributiei comerciale „sa blocheze robotii online”.

Consumer Reports, o asociatie care apara drepturile consumatorilor, a insemnat la randul ei acest sector de activitate, dar si autoritatile americane, sa ii impiedice pe „bots” sa fure jucariile copiilor de pe internet.

Sursa: Agerpres

Posted in IT