NASA / IMAGINEA SĂPTĂMÂNII Un avion științific survolează incendiul Thomas din California

Imaginea este o panorama dintr-un avion al NASA, de la o altitudine de aproximativ 20.000 de metri, in care se vad norii de fum produsi de incendiul Thomas in comitatul Ventura, California, la 5 decembrie 2017. O zi mai tarziu, autoritatile anuntau ca 26.000 de hectare au fost arse si ca focul ramane necontrolat. Incendiul Thomas este cel mai grav dintre cele sase incendii importante care au izbucnit saptamana trecuta in California de Sud.

Sursa foto: www.nasa.gov

Imaginea a fost captata in timpul unui zbor tehnic de testare a instrumentului Cloud-Aerosol Multi-Angle Lidar (CAMAL), din aeronava ER-2 a Centrului Armstrong de cercetare a zborurilor din cadrul NASA.

Pentru a doua oara in acest an, fasii consistente din California ard fara control ca urmare a temperaturilor neobisnuit de calde si uscate. Pentru a studia mai bine ce se intampla si pentru a evalua impactul asupra mediului, NASA a desfasurat aeronava ER-2 de inalta altitudine cu o serie de instrumente stiintifice la bord.

ER-2 a scanat flacarile cu cateva instrumente interesante care au zburat sau vor zbura la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Unul dintre ele este spectrometrul AVIRIS care poate patrunde in nor, praf si fum pentru a vedea terenul aflat dedesubt. Oferind o imagine clara a solului, acesta poate de asemenea masura detalii fine ale vegetatiei, cum ar fi continutul de apa si cresterea speciilor de plante. In final, un instrument similar va fi lansat in spatiu.

In zborul reprezentat in imagine, aeronava poarta totusi un alt instrument, Cloud-Aerosol Multi-Angle Lidar (CAMAL). Acesta a fost initial dezvoltat intr-o versiune spatiala validata a instrumentului numit CATS, care a functionat timp de 33 de luni la bordul ISS, inainte de a iesi din serviciu luna trecuta. Acum, CAMAL este folosit pentru un scop similar la bordul ER-2. Spre deosebire de alte tipuri de sisteme utilizate pentru a scana terenul (LiDAR), CAMAL poate studia poluarea, fumul, norii si alte fenomene atmosferice.

In mod ideal, NASA foloseste spectrometrul AVIRIS in zboruri de survol inainte sa izbucneasca un incendiu, pentru a obtine o masurare de baza, apoi va trece din nou pe deasupra aceluiasi loc. Comparand imaginile inainte si dupa, cercetatorii isi fac o idee despre gravitatea unui incendiu.

Intre timp, cand focul este activ, zona poate fi scanata cu ajutorul aparatului CAMAL LiDAR pentru a obtine o imagine a prafului, fumului si norului din zona. Folosind versiunea spatiala a instrumentului, de exemplu, NASA a scanat incendiile din octombrie, descoperind nori care s-au intins pe aproximativ 3-5 kilometri, ceea ce a creat „cea mai slaba calitate a aerului inregistrata vreodata in multe parti din Bay Area”, a raportat echipa CATS.

AGERPRES/(AS — editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Arustei)

Sursa: Agerpres

Posted in IT