Ministrul Sănătăţii: Verificăm toate codurile de parafă eliberate de Direcţia de Sănătate Publică în 2018. Sunt o mie de dosare

Ministrul Sănătăţii a mai spus că existau sesizări în ceea ce priveşte activitatea presupusului medic încă din noiembrie anul trecut.

„Am înţeles că existau din noiembrie sesizări. Prima sesizare pe care Direcţia de Sănătate Publică a avut-o a fost săptămâna trecută joi, deşi dosarul era din noiembrie, am înţeles. Până atunci nimeni nu a sesizat că ar fi vreo problemă. Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul pentru liberă practică, deci Ministerul Sănătăţii nu a dat recunoaşterea oficială a diplomei, deci nu. Există un cod de parafă dat de Direcţia de Sănătate Publică, întocmit de un funcţionar pe baza unor documente ilegale sau în lipsa unor documente, dar care nu putea fi utilizat fără celalalte două. Am informaţii, nu sunt sigure, că avea şi o poliţă de malpraxis din februarie 2018, care teoretic se eliberează din nou pe baza celor trei documente. Trebuie să verificăm exact ceea ce se întâmplă în toate instituţiile sanitare, publice sau de stat. Raportările pe care le fac instituţiile private trebuie să fie identice cu cele publice”, a mai spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a explicat că italianul nu a încheiat un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Neexistând un contract cu CNAS, nu există obligativitatea raportării acestui gen de servicii. Sunt în desfăşurare controale la aceste clinici care au oferit aceste servicii, este Inspecţia de Sănătate Publică”.

Sorina Pintea a precizat că nu se ştie câţi pacienţi a operat italianul.

„Verificăm toate codurile de parafă care au fost eliberate de Direcţia de Sănătate Publică în 2018, sunt aproxinatov o mie de dosare. De asemenea, verificăm şi dosarele medicilor care au cerut să lucreze în România, medici din afară, şi care ar fi trebuit să aibă un dosar complet. Sunt o mie în acest moment (de medici din afară care vor să lucreze în România -n.r.), în 2018. (…) Putem vorbi de abuz în serviciu şi fals în acte, va spune justiţia acest lucru, noi facem plângere penală”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Italianul care a operat în clinici private deşi avea doar 8 clase va fi audiat, în momentul în care va ajunge în Bucureşti, la Secţia 4 Poliţie. El a fost prins miercuri dimineaţă de poliţiştii de frontieră de la Curtici, judeţul Arad, în timp ce încerca să fugă din ţară.