Medierea Guvern – BNR. Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi cu guvernatorul Mugur Isărescu. Când va veni la discuţii premierul Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Medierea Guvern – BNR. Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi cu guvernatorul Mugur Isărescu. Când va veni la discuţii premierul Dăncilă

„Întâlnire cu conducerea Băncii Naţionale a României. La întâlnire vor participa domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, şi domnul Florin Georgescu, Prim-viceguvernatorul BNR”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Întâlnirea este programată pentru ora 12.00.

Sursa foto: www.presidency.ro

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, vineri, la ora 11.00, tot la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Instituţia a precizat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis a decis ca o primă rundă de discuţii cu conducerea BNR şi cu premierul Viorica Dăncilă să le aibă separat.

Conform sursei citate, după întâlnirea de miercuri, de la ora 12.00, cu guvernatorul Mugur Isărescu şi cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, preşedintele României a decis să o cheme la discuţii şi pe Viorica Dăncilă, vineri, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni.

„Preşedintele speră ca, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi mediator între Guvern şi Banca Naţională a României, urmând să invite cele două părţi la Cotroceni. „Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceni şi BNR să semene, dintr-un motiv simplu, suntem oameni care înţelegem legile economiei şi vedem ce se intâmplă. Această abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia, creşterea dobânzilor este fundamental greşită (…) Politicile fiscale ale guvernanţilor au dus la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată printr-o abordare responsabilă şi politici guvernamentale sustenabile. Guvernele PSD nu au înţeles foarte bine urmările politicilor pe care le-au pus în practică, au trecut cu lejeritate peste argumentele Opoziţiei, ale mele. Ea poate fi corectată, dar dacă mai stăm mult se va ajunge la dezechilibre în scurt timp. Animozitatea BNR şi Guvern e profund dăunătoare. Voi face o mediere, adică vin la aceeaşi masă parţile care au o opinie diferită. În zilele următoare, voi invitat şi pe unii şi pe alţii la Cotroceni”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

În replică, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat marţi că Guvernul colaborează cu Banca Naţională a României (BNR), chiar dacă „ne mai şi criticăm între noi”, astfel că nu e nevoie de o mediere – oferită de preşedintele Klaus Iohannis – între cele două instituţii. „Nu e un război între BNR şi Guvern. Noi colaborăm – asta nu înseamnă că nu ne mai şi criticăm între noi. Nu cred că e nevoie să avem şi o astfel de discuţie, există o relaţie între cele două instituţii”, a spus Eugen Teodorovici.