Lider al Verzilor din PE, către Dăncilă: Guvernul dvs. nu se ridică la înălțimea Europei. Ce i-a răspuns premierul

Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts, i-a transmis, marți, Vioricăi Dăncilă, că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălțimea Europei și că România merită „ceva mai bun”.

„Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălțimea Europei și nici la înălțimea României. România merită ceva mai bun”, i-a transmis Philippe Lamberts Vioricăi Dăncilă, în plenul Parlamentului European, potrivit Mediafax.

El a adăugat că guvernul român e „obsedat” de ideea că justiția trebuie controlată.

„E un Guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiția trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnați pentru corupție și să nu mai poată fi eligibili. Mi se pare că toată energia partidului de guvernare e înghițită de acest subiect. Constat că rapoartele întocmite de către Consiliul Europei, de Comisia de la Veneția dar și de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete”, a spus Lamberts.

Liderul grupului Verzilor din PE i-a mai reproșat Vioricăi Dăncilă că guvernul pe care îl conduce blochează numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

„Așteptăm încă posibilitatea de a o audia (pe L.C. Kovesi-n.r)”, a mai spus Philippe Lamberts.

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Philippe Lamberts că, pentru a avea o justiție independentă, Guvernul trebuie să lase magistrații să găsească un consens.

„Domnul Lamberts, îmi pare rău că a plecat, pe partea logistică mi-a plăcut, jos pălăria. Eu cred că România merită acest lucru. Pentru noi toate dosarele au fost importante, iar legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una. Trebuie să nu intervenim noi, ci magistrații, dacă într-adevăr vrem o independență a justiției trebuie ca magistrații să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Philippe Lamberts a părăsit sala plenară în timpul intervenției Vioricăi Dăncilă.