Italia declară stare de urgență după explozia de la terminalul de gaze din Austria

Italia va declara starea de urgenta cu privire la livrarile de energie, dupa explozia de la terminalul de gaze de la Baumgarten, estul Austriei, a declarat marti ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, transmite Reuters.

O explozie survenita marti dimineata la terminalul de gaze din Baumgarten, in estul Austriei, s-a soldat cu un mort si ranirea mai multor persoane. Explozia, ale carei cauze nu au fost deocamdata identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) si a fost urmata de un incendiu.

Compania Gas Connect Austria, care detine terminalul de la Baumgarten, a informat ca livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie.

Ministrul italian al Industriei, Carlo Calenda, a apreciat ca incidentul din Austria a scos in evidenta faptul ca Italia „are o serioasa problema de aprovizionare” precum si necesitatea de a dezvolta gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP). Acest proiect ar oferi Italiei o noua sursa de aprovizionare cu gaze naturale dar pana acum a fost intarziat de protestele activitatilor de mediu.

„Daca am fi avut TAP, nu am fi fost nevoiti sa declaram stare de urgenta”, a declarat Calenda.

Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distributie in Austria pentru gazul natural venit din Rusia si Norvegia. Instalatia, inaugurata in 1959 si avand o capacitate anuala de 40 de miliarde de metri cubi, reprezinta unul din principalele „hub”-uri de gaz din Europa centrala, deservind in special nordul Italiei si sudul Germaniei. Terminalul este controlat de compania Gas Connect
Austria, la care un pachet de 51% din actiuni apartine grupului energetic austriac OMV.

Marti, la bursa ICE Futures Europe din Londra, pretul gazelor naturale cu livrare luna viitoare a urcat cu 20%, pana la 92 penny pentru 100.000 de BTU (unitate de masura pentru caldura), cel mai ridicat nivel inregistrat din decembrie 2013.

Sursa: Agerpres