Eurodeputații au prelungit și majorat Fondul european pentru investiții strategice

Parlamentul European si-a dat, marti, acordul pentru ca Fondul european pentru investitii strategice (EFSI), lansat in perioada Comisiei Juncker, sa fie extins pana la finele lui 2020 si de asemenea anvelopa acestui fond sa fie majorata pana la cel putin 500 miliarde de euro, informeaza AFP.

In forma sa actuala, Fondul european pentru investitii strategice (EFSI) este concentrat pe infrastructura, educatie, cercetare, inovare, energia din surse regenerabile si eficienta energetica, utilizeaza garantii de 21 miliarde de euro pentru a atrage investitii private de 15 ori mai mari pana in 2018.

EFSI a permis mobilizarea unor investitii de 315 miliarde de euro in trei ani, din 2015 si pana in 2018.

In urma cu un an, cei 28 de ministrii de Finante din UE si-au dat acordul pentru a majora capacitatea de finantare si durata acestui plan, in aceleasi proportii cu cele care au fost aprobate marti de eurodeputati.

Intr-un comunicat de presa, Parlamentul European a precizat ca „investitiile ar trebui sa se concentreze pe crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, pe crestere si competitivitate, energie si clima, sanatate, cercetare si inovatie, transporturi durabile, sectorul digital si industriile creative”.

EFSI este finantat atat de bugetul european cat si de Banca Europeana pentru Investitii (BEI) precum si de statele membre. EFSI este destinat atragerii de investitori privati care sunt interesati sa finanteze proiecte an sectoare precum energia, infrastructurile sau cercetarea.

Sursa: Agerpres