Dragnea: Statul român plătește milioane de euro unor companii private pentru lucrări neefectuate

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, la Sucevita, ca Romania pierde sute de milioane de euro prin companii de stat obligate sa plateasca unor firme private lucrari neexecutate si a acuzat procurorii de neimplicare in investigarea acestor cazuri.

El a spus ca CFR SA trebuie sa plateasca 142 de milioane de euro ”ca si pretentii” unor companii private, oferind presei copiile unor documente care vin in sprijinul afirmatiilor sale.

Potrivit unuia dintre documentele puse la dispozitie de Dragnea, compania italiana ASTALDI SPA someaza CFR SA sa plateasca suma de 71,5 milioane de euro.

”Eu cred, parerea mea, ca procurorii, printre doua-trei hotarari de guvern pe care le investigheaza, care sunt si legale, poate ar trebui sa investigheze si de ce statul roman, prin diverse companii de stat, trebuie sa plateasca unor firme private, in general straine, sute de milioane de euro. Si in baza unor hotarari judecatoresti sa vada cum reusim noi in Romania si pe autostrazi si pe cai ferate sa nu facem lucrari, dar noi sa platim. Si asta nu e o situatie de astazi, ci s-a strans in ani. O sa aveti toate aceste informatii doar pentru CFR SA”, a spus Dragnea.

In opinia sa, Guvernul ar trebui sa sesizeze procurorii competenti.

”Teoretic, Guvernul ar trebui sa trimita asta la procurori pentru ca nu e in regula. Nu imi permit sa spun cum au judecat instantele cand au decis asa ceva, dar poate ar trebui o analiza mult mai serioasa, pentru ca statul roman pierde sute de milioane de euro”, a mai spus Liviu Dragnea.

El a afirmat ca acesti bani se dau ”pentru tot felul de pretentii, nu e o situatie unitara”.

”Dupa parerea mea, ascultand mai multi colegi, este cu complicitatea unora din companiile respective. Claim-uri. Este o specializare pe claim-uri in Romania de ani de zile. Nu facem lucrari, dar in schimb gasim o virgula in contract, pusa poate de comun acord cu cei care au facut contractul sau caietul de sarcini si cerem bani, dar nu facem lucrari. Este vorba despre lucrari la infrastructura”, a precizat Dragnea.

Sursa: Agerpres