tractari auto 1

Cum poti contesta o amenda contraventionala?

In cazul in care ai fost amendat, este bine sa stii faptul ca poti contesta amenda respectiva in termen de 15 zile de la data comunicarii. Desi acest lucru este scris pe procesul verbal de contraventie, multi soferi nu cunosc acest aspect si nici nu vad aceasta informatie intrucat este scris cu litere destul de mici.

Cand si de ce poti sa contesti o amenda?

tractari auto

Exista cazuri in care parerea ta este ca nu ai incalcat legea si parerea organelor de control este opusa. In cazul acesta, cand politistul iti va cere sa semnezi procesul verbal de contraventie, trebuie sa treci in rubrica de mentiuni acest aspect.

Procesul verbal de contraventie sau mai simplu spus, amenda,  poate fi contestata fie pentru ca nu a fost intocmita corect (se mai intampla ca aceste procese verbale sa aiba rubrici completate necorespunzator sau omise, in acest caz procesul verbal va fi lovit de nulitate, adica se va anula amenda respectiva), sau fie pentru ca faptele imputate nu sunt recunoscute si de catre cel sanctionat, deci pur si simplu nu este de acord cu amenda.

Cand este lovi de nulitate procesul verbal? Partenerii nostri de la tractari auto Bucuresti ne spun faptul ca procesul verbal de contravetie trebuie sa indeplineasca anumite criterii de forma: pe el trebuie sa fie scris clar numele si prenumele, atat ale celui sanctionat dar si ale politistului, datele de identificare, detalii despre contraventie si articolul de lege in baza caruia s-a aplicat contraventia, data si locul savarsirii, calea de atac, semnaturile.

Daca un singur lucru din cele mentionate mai sus lipseste, procesul verbal de contraventie poate fi lovit de nulitate, deci il puteti contesta si puteti sa obtineti anularea amenzii.

In situatia in care nu sunteti de acord cu sanctiunea aplicata, trebuie sa si probati in fata instantei de ce considerati ca amenda este netemeinica.

Acestea fiind spuse, in cazul in care luati o amenda, aveti in vedere si faptul ca o puteti contesta.